Column: Doet zo'n naam er nou werkelijk toe?

Apple heeft tot de introductie van Mac OS X het besturingssysteem aangeduid met een versienummer. Waar de eerste tien jaar volstaan werd met Systeem 1.0, Systeem 6.0.8 of Systeem 7.1, ging men later over op bijvoorbeeld Mac OS 7.6, Mac OS 8.5 en Mac OS 9.1. Intern hadden de besturingssystemen wel codenamen. Zo stond Systeem 7 bekend als Project Blue, Systeem 7.5 als Mozart en diens opvolger als Project Pink of Copland. Er zijn zelfs versies van Copland uitgebracht voor ontwikkelaars, maar tot een echte introductie is het nooit gekomen. Na veel worstelen met het zoeken naar een juiste basis en ook dankzij de overname van NeXT door Apple is het uiteindelijk Mac OS X geworden.

De versies van Mac OS X en OS X kregen vervolgens de naam van een steeds omvangrijke katachtige. Wat begon met Kodiak, liep vervolgens via Cheetah, Puma, Jaguar, Panther, Tiger, Leopard, Snow Leopard, Lion door naar Mountain Lion. Ook op deze site hebben we geschreven dat de opvolger wellicht Sea Lion zou moeten heten om de overstap van katten naar honden te maken. Vanaf Chihuahua zou je vervolgens via onder andere Teckle en Bouvier, Sint Bernard verder kunnen steken. Apple koos echter voor plaatsen in Californië. Mavericks is voor surfers een bekende trekplaats vanwege de enorme hoge golven en bekend geworden door een foto van
Jay Moriarity. Dat is niet de schurk uit de verhalen van Sherlock Holmes, maar een jonge surfer die daar overleden is. Zijn biografie is overigens als Chasing Mavericks verfilmd en is beschikbaar in de iTunes Store. Of Apple haar toekomstige besturingssystemen naar bekende films wil blijven noemen blijft afwachten. Gezien de trend van Jony Ive om iOS 7 en OS X Mavericks van stiksels en vilt te ontdoen, zou het zou maar kunnen dat we komend jaar OS X 10.10 Shades of Grey aangekondigd zien. Met OS X 10.11 Avatar voor de versie die sociale media nog prominenter integreert in de vorm van LinkedIn integratie. Mocht Apple toch vast willen houden aan bekende gebieden in Californië dan zijn Redwood (bosgebied), Sequoia (nationaal park met enorme bomen), Mount Whitney (hoogste punt van VS), Death Valley (laagste punt van VS) en Palisade Glacier (zuidelijkst gelegen gletsjer in VS) nog kandidaten voor komende versies.

Microsoft heeft ook een periode gekend waarin ze chauvinistisch waren en namen zoals Chicago, Detroit en Nashville voor verschillende Windows 95 versies en Memphis voor Windows 98. Harmony en Symphony zijn gebruikt voor Windows Media Center versies. En ze hebben zelfs geprobeerd de Griekse Goden gunstig te stemmen met namen als Janus en Neptune. Maar ook namen als Cairo, Zurich, Aurora en Quebec zijn gebruikt om de Afrikaanse, Europese en Canadese gebruikers gunstig te stemmen. Deze namen zijn echter nooit aan het uitgebrachte product gegeven.

Omdat Google er waarschijnlijk van overtuigd is dat het Android besturingssysteem er erg gelikt uitziet, kiezen zij na minder klantvriendelijke namen zoals Astro Boy en Bender voor snoepnamen. Iedere volgende versie van Android moet beginnen met de eerstvolgende letter in het alfabet, dus hebben we ondertussen al Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Hineycomb, Ice Cream Sandwich en Jelly Bean voorbij zien komen. Als commercieel bedrijf dat drijft op reclame werd het nu tijd voor KitKat. Daarmee lijkt het evident dat de volgende versies dus Lion (Apple maakt zich al klaar), Mars en Nuts moeten heten. Vanuit India is echter nu geroepen dat gezien de populariteit van Android in India de volgende versie misschien wel naar locale zoetigheden zoals Lassi of Ladoo genoemd moet worden.


De vraag is nu of het gebruik van de codenaam als marketingnaam veel nut heeft. Ik kan me voorstellen van een naam als Senseo voor een koffiezetapparaat zin heeft. Het benadrukt dat het om de zintuigen gaat. Ook Hue als naam voor lampen die van kleur kunnen veranderen is te verdedigen. Je moet dan wel accepteren dat waarschijnlijk alleen gebruikers die de Engelse term kennen begrijpen waar het om draait. Ik denk dat ik bij het gebruik van OS X Mavericks mezelf niet sportiever ga voelen, een zomers gevoel krijg of de behoefte voel om een reis naar de VS te boeken. Misschien dat in dat opzicht het noemen van een besturingssysteem naar een katachtige nog niet zo slecht was. Iedere versie was een krachtigere kat dan de vorige versie.