Trefwoord

Beschrijving

 

Vensters

Het element in de gebuikersinterface waarin een besturingssysteem of applicatie gegevens kan representeren.

VGA

Video Graphics Array is een videostandaard die in de computerwereld gebruikt wordt om een analoog videosignaal te versturen. De VGA standaard ondersteunt resoluties tot 800x600 beeldpunten en maximaal 256 kleuren. Hogere resoluties staan bekend onder namen als XVGA. In de praktijk wordt de verzamelnaam VGA gebruikt voor alle analoge videoverbindingen; ook indien er sprake is van een hogere resolutie of meer kleuren.

Virtueel geheugen

Een techniek binnen het besturingssyssteem waarbij een computer tijdelijk informatie kan wegschrijven op de harde schijf als er te weinig geheugen is voor alle opgestarte applicaties. In tegenstelling tot eerdere versies van Mac OS regelt (Mac) OS X dit automatisch.

VoiceOver

Een technologie die het mogelijk maakt voor apparaten om elkaar te traceren en uniek te identificeren op een locaal netwerk zonder dat er een centrale administratie bijgehouden hoeft te worden. Bonjour wordt onder andere gebruikt voor het delen van muziek in iTunes en foto's in iPhoto.

VoiceOver Hulpprogramma

Een hulpprogramma dat gebruik kan worden om VoiceOver te configureren zodat bijvoorbeeld de stem gekozen kan worden en het tempo waarin de tekst wordt voorgelezen.

Voorvertoning

Een applicatie onder (Mac) OS X die de gebruiker in staat stelt om plaatjes en PDF-bestanden te bekijken. Het is ook mogelijk om grafische bestanden te converteren.

VPN

Virtual Private Network is een methode om een beveiligde verbinding op te bouwen over een onbeveiligd netwerk zoals het Internet. De meestgebruikte toepassing is om medewerkers toegang te geven tot een bedijfsnetwerk.

WEP

Wired Equivalent Privacy is een beveiligingsstandaard die gebruikt werd in de eerste draadloze Ethernet standaarden. Wordt tegenwoordig niet meer toegepast omdat het redelijk eenvoudig te kraken is.

Wi-Fi

De draadloze variant van de Ethernetstandaard. Apple biedt o.a. Wi-Fi aan in haar AirPort productfamilie.

Widgets

Kleine programmaatjes die je onder (Mac) OS X in je Dashboard kunt opnemen. Deze maken veelal gebruik van informatie die op Internet staat en kunnen zo bijvoorbeeld weersvoorspellingen tonen.

WINS

Windows Internet Name Service is een onderdeel van Windows dat zorgt dat ervoor zorgt dat Windows systemen op een lokaal netwerk te benaderen zijn met behulp van hun naam. In de laatste versies van Windows wordt voor deze toepassing de een DNS gebruikt.

WMA

Windows Media Audio is een audiostandaard van Microsoft die op computers die een Windows besturingssysteem draaien en een aantal digitale audiospelers gebruikt wordt.

WMV

Windows Media Video is een videostandaard van Microsoft die gebruikt wordt in Windows besturingssystemen.

Woordenboek

Een applicatie binnen (Mac) OS X met daarin opgenomen de volledige versie van het New Oxford American Dictionary en Oxford American Writer's Thesaurus. Dit woordenboek is eveneens te raadplegen via Dashboard of via Systeem Services.

Wozniak, Steve

De man die samen met Steve Jobs in 1977 Apple heeft opgericht. Steve Wozniak was de technische man, terwijl Steve Jobs zich meer met de marketing bezig hield.

WPA

Wi-Fi Protected Access is de encryptiemethode die gebruikt wordt in de laatste varianten van de draadloze Ethernet standaard.

WPA2

Wi-Fi Protected Access 2 is een geavanceerde versie van de WPA standaard voor de beveiliging van draadloze netwerken.

WWW

World Wide Web is een toepassing die het mogelijk maakt om tekst en multimedia informatie uit te wisselen via een website en met behulp van zogenaamde hyperlinks door te verwijzen naar andere websites. Omdat deze websites niet gekoppeld zijn aan een bepaald land ontstaat een netwerk van naar elkaar verwijzende omgevingen dat sterk aan een spinneweb doet denken.

X11

Een onder UNIX veelgebruikte omgeving om informatie op een grafische wijze weer te geven. (Mac) OS X ondersteunt X11 ook om het ontwikkelaars makkelijker te maken bestaande grafische UNIX applicaties aan te passen voor (Mac) OS X.

Xcode

De ontwikkelomgeving van Apple die het mogelijk maakt om applicaties te maken voor bijvoorbeeld de iPhone, iPad en Macs.

Xsan

Een applicatie van Apple die het mogelijk maakt om een verzameling harde schijven aan elkaar te koppelen en als één systeem te presenteren in een netwerk. Deze applicatie beschermt de gebruiker ook tegen het verlies van gegevens door deze op een slimme wijze op te slaan op meerdere harde schijven.

xServe

Een Apple product dat in een zakelijk netwerk opgenomen kan worden om als server te dienen. Het is mogelijk om de xServe te gebruiken als webserver, bestandsserver of als mailserver. Apple is begin 2011 gestopt met het leveren van de xServe. Voor server toepassingen adviseert Apple de Mac Pro of Mac mini.