Trefwoord

Beschrijving

 

GarageBand

Een onderdeel van iLife waarmee je op diverse wijzen muziek kunt maken. Het kan gebruikt worden muziekstukken te componeren door stukjes muziek (loops) te combineren, muziek in te spelen via een keyboard of door muziek op te nemen met behulp van een microfoon. Er is ook een versie van GrarageBand voor de iPad.

Geheugen

Iedere applicatie die draait onder een besturingssysteem krijgt geheugen toegewezen om daar de informatie in op te slaan die nodig is als de applicatie actief is. Bijvoorbeeld als buffer voor de gegevens die op het scherm getoond moeten worden of om de gegevens in een tekstverwerker op te slaan voordat ze als bestand worden weggeschreven.

Gopher

Een tekstuele voorganger van grafische websites waarbij verschillende systemen al wel via links met elkaar verbonden waren.

GPRS

General Packet Radio Service is een uitbreiding op GSM die het mogelijk maakt naast spraak ook data te versturen.

GPS

Global Positioning System is een door de Amerikaanse overheid ontwikkeld systeem waarmee een gebruiker met behulp van satelieten een nauwkeurige positie kan bepalen. GPS wordt gebruikt door navigatiesystemen en wordt door Apple ondersteund vanaf de iPhone 3G en in de iPad Wi-Fi+3G.

GPU

Graphical Processing Unit is een hardware component die gespecialiseerd is in berekeningen die gekoppeld zijn aan het weergeven van grafische informatie.

Grab

Een applicatie binnen (Mac) OS X waarmee je (een deel van) de gegevens op het scherm als plaatje kunt opslaan.

Graffiti

De technologie die gebruikt werd vanaf de tweede generatie Newton apparaten voor handschriftherkenning.

Grapher

Een applicatie binnen (Mac) OS X waarmee je twee- en driedimensionale grafieken kunt tekenen.

GSM

Groupe Spéciale Mobile is een standaard voor digitale, mobiele communicatie. GSM staat ook bekend als 2G.

Herinneringen

De applicatie onder iOS en OS X waar je activiteitenlijstjes bij kunt houden. Voor iedere activiteit kun je aangeven of je er aan herinnerd wilt worden op een bepaald tijdstip of als je een locatie bereikt of verlaat.

HSDPA

High-Speed Downlink Packet Access staat bekend als 3.5G en is een uitbreiding op de UMTS standaard. Het maakt het mogelijk om data te versturen met een snelheid die in theorie tot 10 maal hoger ligt dan van UMTS.

HTTP

HyperText Transfer Protocol is de standaard die ontwikkeld is om binnen een webbrowser zoals Safari de informatie voor een webpagina op te vragen.

HTTPS

De beveiligde variant van de HTTP standaard waarbij de verzonden gegevens worden versleuteld.

HyperCard

Een applicatie die eind jaren 80 is geïntroduceerd en waarmee op een eenvoudige wijze database-achtige applicaties gemaakt konden worden. Het succes was met name te danken aan de programmeertaal HyperTalk.

HyperTalk

De programmeertaal die in HyperCard gebruikt werd en sterk op de Engelse taal geïnspireerd was. Mede daardoor was de drempel om te programmeren erg laag.

HyperThreading

Een methode waarbij een processor twee processen kan laten uitvoeren op dezelfde processorkern. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het feit dat een groot gedeelte van de tijd een processorkern moet wachten op gegevens die vanuit het geheugen gelezen moeten worden. Deze wachttijd wordt benut om de berekeningen voor het andere proces uit te voeren.

iBeacon

Een door Apple geadopteerde technologie om informatie uit te wisselen tussen apparaten. Het maakt gebruikt van Bluetooth 4.0 en heeft daarmee een grotere bereik en is beter beveiligd dan NFC.

iBook

1. Het formaat voor electonische boeken dat Apple heeft geïntroduceerd voor de iPad 2. De consumenten laptopreeks van Apple die van een PowerPC processor was voorzien.

iCal

Een (Mac) OS X applicatie waarmee je meerdere agenda's bij kunt houden. Het is mogelijk om deze agenda's onder andere via MobileMe met andere Macs en je iPhone, iPod touch of iPad te synchroneren.

iChat

Een applicatie binnen (Mac) OS X waarmee je tekstuele berichten met andere gebruikers kunt uitwisselen. Als de andere gebruiker ook een MobileMe account heeft, dan is het mogelijk om elkaar ook via een webcam te zien en horen.

iCloud

Een dienst van Apple die het mogelijk maakt om Macs, iPhones en iPads onderling automatisch te synchroniseren via het Internet. Daarnaast is het net als bij Mac App Store mogelijk om bestanden die gekocht zijn in de iTunes store op een later tijdstip opnieuw te downloaden op een ander apparaat dat met dezelfde iTunes account gekoppeld is.

iDisk

Een service binnen MobileMe waarbij je gegevens op een server bij Apple kunt opslaan en vanaf iedere Mac en Windows machine kunt benaderen.

iDVD

Een onderdeel van iLife waarmee je Video-DVDs kunt maken compleet met menu's en hoofdstukken. Met het verdwijnen van de optische drive in de recente Macs zal iDVD ook verdwijnen.

IEEE

Institute of Electrical and Electronics Engineers is een standardisatieinstituut dat onder andere verantwoordelijk is voor de Ethernet, draadloos Ethernet en FireWire standardisatie.

iLife

Een verzameling applicaties die bedoeld zijn om foto's, video's en muziek te bewerken en te delen met anderen via Internet.

iMac

De consumenten tegenhanger van de Mac Pro. De iMac is een computer met ingebouwd scherm en is -in tegenstelling tot de MacBook en MacBook Pro- niet makkelijk mee te nemen.

Image Capture

Een applicatie binnen (Mac) OS X waarmee je foto's van een digitale camera kunt inlezen of documenten via een ondersteunde scanner kunt inlezen in de computer.

IMAP

Internet Message Access Protocol is een communicatiestandaard die het mogelijk maakt om electronische post te bekijken. In tegenstelling tot het Post Office Protocol wordt de post over het algemeen bewaard aan de serverzijde. Dit maakt IMAP geschikt om deze post via verschillende systemen te lezen zonder dat deze van de server wordt verwijderd.

iMovie

Een onderdeel van iLife waarmee je videofilms kunt inporteren van een camera die de DV of HDV standaard ondersteund. Deze films kun je dan vervolgens monteren en exporteren naar een filmpje dat op Internet gezet kan worden of als een bestand dat met behulp van iDVD op een DVD gebrand kan worden. iMovie is ook beschikbaar voor het iOS platform.

Infrarood

Een technologie die onder andere gebruikt wordt voor afstandsbedieningen van televisies en andere electronische apparaten. Apple heeft InfraRood gebruikt voor bestandsuitwisseling op de Newton MessagePad en voor de Apple Remote.

Ink

Een onderdeel van (Mac) OS X waarmee je je Mac met een aanraakgevoelig tablet kunt bedienen. Een ander onderdeel is handschiftherkenning in Engels.

Intel

Onder andere de leverancier van processoren die Apple in de laatste generaties iMacs, Mac Pro, AppleTV en Mac Mini's gebruikt.

Internet

Een wereldwijde infrastructuur bestaande uit onderling verbonden computers. Er zijn verschillende toepassingen om gegevens tussen deze computers uit te wisselen die variëren van email tot webpagina's.

Intranet

Een afgeschermd netwerk dat op een soortgelijke wijze als het Internet is opgebouwd, maar slechts bereikbaar is voor een beperkte groep mensen zoals medewerkers van een bedrijf.

IP-adres

Het unieke adres van een systeem dat aangesloten is op Internet.

iPad

De tablet van Apple waarmee je onder andere je electronische post kunt lezen en ontvangen, kunt webbrowsen en boeken lezen. Verder kun je er bijna alle iPhone applicaties op gebruiken evenals de applicaties die specifiek voor de iPad ontwikkeld zijn.

iPhone

De mobiele telefoon van Apple waarmee je ook kunt internetten en muziek kunt beluisteren. Verder kun je er applicaties op installeren die te downloaden zijn vanuit de AppStore.

iPhone SDK

Een hulpmiddel voor ontwikkelaars om applicaties te ontwikkelen voor de iPhone, iPod touch en iPad.

iPhoto

Een onderdeel van iLife waarmee je je digitale fotoverzameling kunt beheren. Het is daarnaast mogelijk eenvoudige bewerkingen op de foto's toe te passen en ze te delen via Internet.

iPod

De muziekspeler familie van Apple. Er zijn diverse typen iPods varierend van een kleine iPod shuffle zonder scherm tot een iPod touch met aanraakgevoelig scherm zoals de iPhone.

iPod Classic

De iPod die het meest lijkt op de eerste generaties iPod. Deze iPod heeft de grootste opslagcapaciteit en maakt gebruik van een harde schijf.

iPod mini

De voorloper van de iPod nano.

iPod nano

De kleinste iPod die voorzien is van een scherm. Hij is voorzien van Flash geheugen waardoor hij handig gebruikt kan worden bij het hardlopen.

iPod shuffle

De kleinste iPod. Deze iPod is niet voorzien van een scherm en navigatie geschiet door met de toetsen door de afspeellijst te navigeren. Verder kan de iPod middels VoiceOver vertellen welk nummer er speelt.

iPod touch

De iPod met aanraakgevoelig scherm die lijkt op de iPhone. Het is mogelijk om bijna alle applicaties die op de iPhone werken ook te gebruiken via de iPod touch

IPS

In-Plane Switching is een beeldschermtechnologie die zorgt dat de gegevens op een scherm onder een grote hoek zichtbaar zijn. Dat maakt het mogelijk om met meerdere mensen naast elkaar naar het scherm te kijken.

IPv4

Versie 4 van het Internet Protocol staat het toe om in theorie maximaal 4.294.967.296 systemen tegelijkertijd toegang tot Internet te geven.

IPv6

Versie 6 van het Internet Protocol vergroot het aantal adressen aanzienlijk. Dit is noodzakelijk omdat er steeds meer systemen op Internet komen. De voorbereidingen om van IPv4 naar IPv6 over te schakelen zijn al in gang.

ISO

International Organization for Standardization is een standardisatie instituut dat onder andere verantwoordelijk is voor de MPEG standaard.

iSync

Een voorziening in (Mac) OS X waarmee je gegevens kunt synchroniseren tussen computers en met apparaten zoals mobiele telefoons.

ITU

International Telecommunication Union is een standardisatie organisatie voor telecommunicatie standaarden.

iTunes

Een onderdeel van (Mac) OS X waarmee je je muziekcollectie kunt beheren, muziek kunt kopiëren naar je iPod, iPhone of iPad, aankopen in de iTunes Stores kunt doen en muziek kunt delen op een locaal netwerk.

iTunes Store

Een on-line winkel die door Apple gerund wordt en vanuit iTunes te raadplegen is. De winkel bestaat uit een iTunes music store, AppStore en iBook Store waar je respectievelijk muziek, applicaties voor de iPhone, iPod touch en iPad en boeken voor de iPad kunt kopen.

iTunes U

Een onderdeel van de iTunes store waar je PodCasts van colleges kunt downloaden.

Ive, Jony

Senior Vice President Design bij Apple

iWeb

Een onderdeel van iLife waarmee je websites kon bouwen. Met de komst van iCloud is deze applicatie verdwenen.

iWork

Een Apple product bestaande uit Pages, Numbers en KeyNote.

   

Jaguar

Andere naam voor versie 10.2 van het (Mac) OS X besturingssysteem.

Jobs, Steve

(Interim-)CEO van Apple van 1997 tot 24 augustus 2011. Steve Jobs heeft samen met Steve Wozniak Apple opgericht. In 1985 is hij door de raad van bestuur weggestuurd en in 1996 weer teruggekomen. Onder zijn leiderschap heeft Apple de iPod, iPhone en iPad op de markt gebracht.

JPEG

Joint Pictures Expert Group is een standaard voor compressie van plaatjes. Er bestaan diverse versies die plaatjes met of zonder verlies van kwaliteit kunnn comprimeren.

Kaleida

Een samenwerkingsverband tussen Apple en IBM met als doel om een multimedia oplossing te ontwikkelen die op verschillende besturingssystemen zou werken. Apple heeft een aantal ideeën in de loop der tijd opgenomen in QuickTime.

KeyNote

Een onderdeel van iWork waarmee je presentaties kunt maken.