Trefwoord

Beschrijving

 

Safari

Een applicatie binnen (Mac) OS X waarmee websites bekeken kunnen worden. Safari is gebouwd op de open standaard WebKit waar onder andere ook iTunes en Mail gebruik van maken onder (Mac) OS X.

SATA

Serial Advanced Technology Attachment is laatste variant van de ATA standaard. De Mac Pro kan voorzien worden van een insteekkaart waardoor ook externe SATA harde schijven kunnen worden aangesloten.

Scanner

Een apparaat waarmee het mogelijk is om papieren documenten te digitaliseren en in te lezen op de computer.

Schijfhulpprogramma

Een applicatie binnen het (Mac) OS X waarmee harde schijven geconfigureerd kunnen worden. Het is mogelijk met deze applicatie om een harde schijf in delen op te splitsen (partitioneren), maar ook om het bestandssysteem te kiezen.

Schiller, Phil

Senior Vice President Worldwide Product Marketing bij Apple

Sculley, John

De CEO die door Steve Jobs bij Pepsi Cola werd weggehaald en uiteindelijk verantwoordelijk was voor het vertrek van Steve Jobs bij Apple in de jaren 80.

Secure Digital Card

Een opslagmedium dat gebaseerd is op Flash geheugen. Aanvankelijk was dit een van de varianten, maar de afgelopen jaren zijn de meest leveranciers van bijvoorbeeld digitale fotocamera's overgeschakeld op deze standaard. Apple heeft de laatste generatie iMac

Sherlock

Een applicatie onder Mac OS 8 en 9 om een zoekopdracht naar diverse zoekmachines op Internet te sturen en de resultaten te combineren in één venster. Met de komst van zoekmachines zoals die van Google is Sherlock verdwenen.

Siri

Een spraakassistent op recente iPhones en iPads waarmee je bepaalde taken op je apparaat zoals het maken van afspraken kunt uitvoeren of informatie op Internet kunt raadplegen..

Sleutelhanger toegang

Een applicatie waarmee wachtwoorden beheerd kunnen worden. Op die manier hoef je als gebruiker niet iedere keer in te loggen en wordt deze gestimuleerd om verschillende wachtwoorden voor verschillende websites te gebruiken.

SMTP

Simple Mail Transfer Protocol is een communicatiestandaard om electronische post te versturen.

Snow Leopard

Codenaam voor versie 10.6 van het (Mac) OS X besturingssysteem. Werkt alleen op Intel machines en werd in 2009 geïntroduceerd

SOCKS

Afkorting voor SOCKetS. Deze techniek maakt het mogelijk om de authorisatie te regelen om toegang te krijgen tot een systeem dat buiten het netwerk staat. Onder normale omstandingheden zou een Firewall dit niet toestaan. Met behulp van een SOCKS server kan deze toegang wel geregeld worden.

Software-update

Een onderdeel van (Mac) OS X dat periodiek kan kijken of er nieuwe versies zijn van de componenten in het besturingssysteem of voor geïnstalleerde Apple programmatuur.

Soundtrack

Een audioapplicatie van Apple die gezien mag worden als de professionele tegenhanger van GarageBand.

Spaces

Een applicatie binnen (Mac) OS X die je in staat stelt om je bureaublad te vergroten door virtuele werkomgevingen aan te maken. Je kunt je werkomgevingen nu zo inrichten dat de vensters van de diverse applicaties je niet in de weg zitten.

Spindler, Michael

De CEO die John Sculley heeft opgevolgd en in de jaren 90 gekeken heeft naar de nieuwe strategie van Apple. Hij heeft de PowerPC processor in de Mac gebracht en is betrokken geweest bij discussies om Apple over te laten nemen door bedrijven zoals IBM en Philips.

Spotlight

Een onderdeel van (Mac) OS X dat de gebruik in staat stelt om bestanden te zoeken op basis van de bestandsnaam, inhoud of het type.

SSE

Streaming SIMD Extensions is een technologie van Intel die ze in hun processoren hebben ingebouwd en lijkt op AltiVec. Het zorgt ervoor de de processor bepaalde berekeningen efficiënter kan uitvoeren.

SSID

Service set identifier is een wijze voor een toegangspunt op een draadloos Ethernet netwerk om zich te identificeren. Het kan dus gebruikt worden om aan te geven met welk draadloos netwerk je verbinding wil maken.

Switchboard

De naam van de applicatie in iOS waarmee je iOS apps opstart en er tussen wisselt.

Systeem Profiel

Een applicatie waarmee de karakteristieken van je Mac of MacBook en de aangesloten randappatuur bekeken kunnen worden.

Systeem Voorkeuren

Een reeks panelen waarmee je het Mac OS kunt configureren. Zo is het mogelijk om de instellen van beeldscherm, muis en toetsenbord te wijzigen. Ook zijn er panelen waarmee je de instellingen van het netwerk en de gebruikersaccounts kunt wijzigen.

System 7

De laatste voorloper van het Mac OS. Mac OS 9 was de laatste versie van dit besturingssysteem voordat Apple (Mac) OS X introduceerde.

System Services

Een mechanisme binnen (Mac) OS X dat applicaties in staat stelt om voorzieningen aan te bieden aan andere applicaties. Zo kun je bijvoorbeeld binnen een applicatie een woord selecteren en de betekenis opzoeken. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van een service die door de applicatie woordenboek wordt aangeboden.

Taligent

Een samenwerkingsverband van een aantal bedrijven dat opgezet werd in de jaren 80. Het doel was om één omgeving te ontwikkelen die op diverse besturingssystemen gebruikt zou kunnen worden.

TCP/IP

Transmission Control Protocol / Internet Protocol is een communicatiestandaard die gebruikt wordt om gegevens via Internet te versturen. Het IP protocol richt zich met name op de addressering en bezorging van de datapakketjes, terwijl het TCP protocol zich richt op betekenis van de data. Een applicatie dat electronische post wil versturen biedt dus middels het TCP protocol een grote blok gegevens aan, waarna TCP dit blok in kleine pakketjes knipt en via het IP protocol kan versturen.

Terminal

Een applicatie binnen Mac OS die je mogelijkheid geeft op middels tekstuele commando's met de UNIX onderlaag te communiceren.

TextEdit

Een Applicatie binnen (Mac) OS X die je tekstbestanden, simple RTF bestanden en HTML bestanden laat lezen en bewerken.

Thunderbolt

Een aansluiting op recente Macs om randapparatuur zoals harde schijven en beeldschermen aan te sluiten. Thunderbolt is sneller dan USB, FireWire en Ethernet.

Tiger

Andere naam voor versie 10.4 van het (Mac) OS X besturingssysteem.

Time Capsule

Een Apple product dat je de mogelijkheid geeft om via een draadloze AirPort verbinding een backup te maken op de ingebouwde harde schijf. Dit is met name handig voor laptops die normaalgesproken niet permanent in een bedraad netwerk hangen.

TimeMachine

Een onderdeel van (Mac) OS X dat de mogelijkheid biedt om automatisch een reservekopie van de ingebouwde of externe harde schijven van je Mac te maken. Het is eveneens op eenvoudige wijze mogelijk om oudere versies van bestanden terug te halen uit de reservekopie.

Toetsenbord

Een fysiek apparaat dat aan een Mac hangt of virtuele toepassing op bijvoorbeeld een iPhone of iPad dat met name gebruikt wordt om tekst in te geven.

Twitter

Een toepassing op Internet waarmee een gebruiker korte berichtjes (tweets) kan plaatsen om te laten weten waar deze zich mee bezighoudt.

UMTS

Universal Mobile Telecommunications System is de dataopvolger van GSM en GPRS en staat ook wel bekend als 3G. Het biedt een snelheid tot 384kilobit per seconde. Apple ondersteunt UMTS op de iPhone en iPad Wi-Fi+3G.

Universele Toegang

Een oplossing binnen (Mac) OS X waarmee mensen met een handicap eenvoudiger gebruik kunnen maken van de Mac. Zo is het mogelijk om de menu's en dialoogschermen voor te lezen of om de visuele weergave te verbeteren.

UNIX

Een familie besturingssystemen dat aanvankelijk gebruikt werd voor grote gecentraliseerde systemen. Later is men UNIX gaan gebruiken als basis voor besturingssystemen voor consumenten. (Mac) OS X is ook een UNIX variant.

URL

Uniform Resource Locator is een standaard waarmee een Internetlocatie geidentificeerd kan worden en het communicatiestandaard waarmee met het systeem op deze locatie gecommuniceerd kan worden. https://www.apple.com Geeft aan dat je het HTTP protocol wil gebruiken om een verbinding op te zetten met de server op www.apple.com.

USB

Universal Serial Bus is een industriestandaard die het mogelijk maakt om apparaten via kabels met elkaar te verbinden. Er bestaan een aantal varianten van deze standaard die met name onderscheid maken in de snelheid waarmee gegevens uitgewisseld kunnen worden.